Перейти к публикации

Заточка ложкореза


ant-tv

Рекомендованные сообщения

Пока текст. Переведу чуть позже.
Источник - http://spooncarvingfirststeps.blogspot.co.uk/2010/05/sharpening-my-hook-knife.html

 

 

Sharpening my Hook Knife...
 I received an E Mail from a chap yesterday who wanted to know how to sharpen a Hook Knife....
 
spoonknife+020.jpg
 
They are tricky little devils to sharpen, but sharp they must be....
The Hook Knife has a single bevel...

spoonknife+124.jpg
 
This bevel must be held flat on my Whet stone whilst I move the Knife down the stone...
 
spoonknife+104.jpg

The picture above is the start point.
I need to make two movements at the same time to complete this job. Using my middle finger to both push the Knife and keep the knife tilted at the correct angle, presenting the bevel flat on the stone at all times...

spoonknife+108.jpg
 
Reaching the middle of the stone.
With my right hand I am pulling the Knife handle towards me....

spoonknife+109.jpg
 
 
And finally I have reached the end of the continuous sweep down the stone, presenting the final part of the blade....
And showing the continuous sweep from a different angle...
The start point...
 
spoonknife+111.jpg
 
Half way...
 
spoonknife+112.jpg

And Finish...
 
spoonknife+122.jpg

So to recap, it's one fluid motion, sliding the Knife down the stone and rotating the blade to offer up all the cutting edge to the stone...If the Hook Knife is in a bad way, start with a course grit then finer grit as you go, as you would with a normal Knife...

To remove the bur after sharpening I wrap some very fine wet and dry round an old tent pole and gently slip the Knife along the pole removing the bur, then gently strop...

spoonknife+127.jpg


spoonknife+125.jpg

Time to E mail my friend and then get on with some carving....

Enjoy...J

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Я примерный сделал, чтобы вырезать мякоть из половинки апельсина - прикольный.

В оконцовке на круге с пастой, так мякоть вырезается, даже не чувствуешь, что режешь...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.

Гость
Ответить в теме...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...

Важная информация

Чтобы сделать этот веб-сайт лучше, мы разместили cookies на вашем устройстве. Вы можете изменить свои настройки cookies, в противном случае мы будем считать, что вы согласны с этим.